Finance Performance Program

SmitDeVries

Wil jij het maximale rendement uit je bedrijf halen en echte waarde creëren voor de toekomst?

SmitDeVries

Dan is een goede financiële inrichting van je bedrijf een fundamentele bouwsteen. Bedrijven gaan niet failliet doordat ze verlies leiden, maar door een tekort aan geld. Maar ook groeiende en winstgevende bedrijven kunnen in de problemen raken wanneer zij slecht zicht hebben op de geldstromen. Dat kan anders. In ons Finance Performance Program helpen wij jou, je management en je financiële mensen om gericht te sturen op geld en je geldstromen te vergroten. Niet geheel toevallig wordt de waarde van een onderneming grotendeels bepaald op de vrije geldstromen. Door deze te vergroten stijgt dus indirect ook de waarde van je onderneming. Eigenlijk best simpel. We laten het je zien.

Dus, ben jij klaar om nu echt eens je rendement te vergroten?

Wij helpen je het maximale uit je bedrijf te halen op een manier die bij je past. Eerst weten hoe zo'n traject verloopt? Download onze whitepaper over de organisatiescan.

Herken jij dit?

  • Je hebt het gevoel dat je meer uit je bedrijf kunt halen dan je nu doet;
  • Je haalt niet het gewenste rendement uit je bedrijf;
  • Je weet financieel niet hoe je er van maand tot maand voor staat en stuurt nog op bank-, debiteuren- en crediteurenstand;
  • Je hebt het gevoel dat je managementrapportages niet kloppen;
  • Je ziet dat je winst draait, maar dat je bankrekening toch niet oploopt;
  • Het beheren van de financiën is niet je sterkste kant en je wilt je liever bezighouden met de dingen waar jij goed in bent;
  • Je hebt het gevoel dat er ergens een lekkage optreedt, maar je kunt de vinger niet op de zere plek leggen.

“Het draait niet om veel geld te hebben, het gaat erom hoe je het beheert!”

SmitDeVries
Erwin Schotman | partner SmitDeVries

Wat kan het Finance Performance Program voor jou betekenen

Het Finance Performance Program is er voor ieder bedrijf. Zit je in rustig vaarwater en schrijf je zwarte cijfers? Groeit je bedrijf hard en slokken debiteuren en voorraden steeds meer kapitaal op? Of gaat het niet goed met je bedrijf en weet je niet goed wat hieraan te doen? Op iedere situatie is ons programma van toepassing. Het is namelijk een maatwerkprogramma dat zich richt op jouw specifieke doelen en situatie. Uiteindelijk is het doel om de waardedrijvers (en zo dus te zien waar de verspillers zitten) te vinden en zo aan de knoppen te draaien dat je bedrijf optimaal gaat renderen.

Met alleen informatie boven water halen zijn we er nog niet. Het belangrijkste is dat mensen in je bedrijf actief gaan sturen op deze informatie. Het heet niet voor niets stuurinformatie. In de praktijk zien we dat het vaak bij informatie blijft. Wij begeleiden je medewerkers zodat jouw bedrijf uiteindelijk zelfstandig in staat is om de informatie op te halen, om te zetten in praktische stuurinformatie en hier actief op te sturen. Hiermee creëer je op de lange termijn het meeste resultaat!

Hoe ziet het Finance Performance Program eruit?

Het totale programma telt 5 stappen. Om het maximale uit je bedrijf te halen raden wij aan om alle 5 de stappen te doorlopen. Uiteraard passen wij het programma aan op jouw specifieke doelen en is het ook mogelijk om delen van het programma uit te breiden of over te slaan. Net wat jouw organisatie nodig heeft.

Stap 1 - Inzicht en strategie

Wij starten met het creëren van inzicht. Welke informatie is er al voor handen? Op welke informatie wordt het bedrijf nu gestuurd? Wat is de kwaliteit van deze informatie? En misschien wel het belangrijkste, wat gebeurt er met deze informatie? Vervolgens is het belangrijk om te weten waar het bedrijf naar toe gaat. Hierbij sluiten wij aan op de bestaande strategie. Is deze er niet? Dan stellen wij deze samen met de directie en/of managementteam op. Zonder een strategie en bijbehorende doelen is het niet mogelijk om te sturen. Dan dobbert het bedrijf maar wat rond en zal het nooit de optimale resultaten behalen. Het creëren van inzicht en strategie is dus een cruciale stap!

Stap 2 - Stuurinstrumenten en KPI’s inrichten

Op basis van de informatie uit stap 1 bepalen wij wat de waardedrijvers van het bedrijf zijn en welke stuurinformatie er nodig is om de doelstellingen te behalen. Denk hierbij aan financiële rapportages, maar ook onderliggende rapportages als omzet en marge intake, voorraadposities, onderhanden werk, urenverbruik, etc. Dit geeft informatie. Informatie zegt iets over hoe het bedrijf of een proces functioneert. Om de resultaten te kunnen beïnvloeden stellen we kritische prestatie indicatoren (KPI’s) en bijbehorende drijvers op. Voor deze KPI’s en drijvers maken wij managers en medewerkers verantwoordelijk. Hierdoor sturen zij dus actief op processen die uiteindelijk het rendement en zelfs de ondernemingswaarde beïnvloeden.

Stap 3 - Werkkapitaal management op orde en sturen op cashflow

Om financiële problemen in de toekomst te voorkomen is actief werkkapitaal management van belang. Zoals eerder benoemd kunnen naast slecht lopende bedrijven ook goed lopende en groeiende bedrijven in de financiële problemen komen. Dit willen wij voorkomen. Dat betekent dat we bepaalde standaarden neerzetten. Ook wel financiële ratio’s genoemd, waar een gezond bedrijf aan moet voldoen. Daarnaast verbeteren we de snelheid waarmee het bedrijf geld binnen haalt. Alles is er dus op gericht om de geldstroom zo goed mogelijk te beheersen en vergroten.

Stap 4 - Standaardiseren en automatiseren

De financiële inrichting bestaat veelal uit routinewerk en vaste disciplines. Dat betekent dat veel in vaste standaards is om te zetten. Vaste standaards (werkprotocol) hoe een maandafsluiting eruitziet, maar ook vaste standaards hoe informatie wordt gepresenteerd. Wij sluiten hierbij eventueel aan op de geldende AO/IC (administratieve organisatie, interne controle). Wanneer deze er niet is kunnen wij deze opzetten.

Wij houden dit graag praktisch en willen geen lijstjescultuur creëren. Daarom sluiten wij zoveel mogelijk aan op bestaande IT-systemen en laten deze systemen zoveel als mogelijk zelf afhandelen. In de praktijk zien wij dat hier vaak lang niet het maximale uit wordt gehaald, vaak door een gebrek aan kennis op de financiële administratie. Door het inrichten van deze systemen blijft ons werk ook automatisch geborgd in het bedrijf als wij klaar zijn.

Stap 5 - Business Intelligence

De laatste stap is het inrichten van Business Intelligence. In je bedrijf is vaak al heel veel data aanwezig. Business Intelligence is het kunnen analyseren van deze data en zo om te zetten in waardevolle informatie. Het liefst real-time, zodat je managers en medewerkers op basis van dashboards (zoals bijvoorbeeld Power BI, Qlik, Tableau, etc.) kunnen sturen op hun specifieke resultaatgebieden. Zo wordt uiteindelijk het stadium van finance excellence bereikt.

aanhalingstekens
SmitDeVries voelde direct aan als een nuchtere en betrouwbare partij. Na jarenlang samenwerken is dat gevoel nog steeds hetzelfde.
SmitDeVries
We hebben al veel verkoopervaring in ons team. Toch heeft de SalesMastery onze manier van adviseren écht veranderd.
SmitDeVries
Dankzij SmitDeVries en OGSM hebben we onze organisatie verbeterd
SmitDeVries
In de afgelopen zeven jaar is onze omzet verdriedubbeld en marge is gelijktijdig gezond gegroeid. Daar heeft SmitDeVries een aandeel in gehad.
SmitDeVries
pijl-links-beneden
SmitDeVries - Jeroen de Vries

Jeroen de Vries

“Bedrijven opbouwen is mijn grootste passie. Geen wonder dat ik op 26-jarige leeftijd direct na mijn master in Business & ICT met Joop Smit een eigen bedrijf gestart ben. En nu alweer 10 jaar met SmitDeVries mijn kennis en ervaring inzet om andere bedrijven te laten groeien. Verder dan ze zelf dachten te komen. Daar zit voor mij de drive. Ondernemers helpen het beste uit zichzelf te halen. Door niet harder te werken, maar slimmer.
Ik combineer hierbij cijferkundig inzicht met het analyseren van processen. Klinkt saai, maar voor mij ligt hier de sleutel tot succes. In de data zit het inzicht om verder te komen. En vergeet de medewerkers niet. In verandertrajecten weten zij exact waar ze dagelijks tegenaanlopen. Door hun kennis goed in te zetten, halen we de beste resultaten.”

SmitDeVries - Erwin Schotman

Erwin Schotman

“Het boosten van een gezonde omzet zie ik als dé pijler van het succesvol laten groeien van een onderneming. Waarde in een bedrijf komt niet door het saneren van kosten. Of zoals ik het zelf vaak verwoord: “Penny wise, pound foulish.”
Ik ben werkzaam geweest in diverse (internationale) financiële functies. Bijvoorbeeld als CFO, Controller en HR eindverantwoordelijke binnen het MT. Ook heb ik management- en directiefuncties bekleedt. Altijd met volle focus op groei, een goede langetermijnplanningen en met ‘de mens’ centraal. Jouw belangrijkste waarde om je bedrijf duurzaam te laten groeien. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het motiveren van mensen en het zo laag mogelijk in de organisatie brengen van verantwoordelijkheid de grootste bijdrage is voor het ontwikkelen van een sterk bedrijf.”

Dus, ben jij klaar om nu echt eens je rendement te vergroten?

Wij helpen je het maximale uit je bedrijf te halen op een manier die bij je past. Eerst weten hoe zo'n traject verloopt? Download onze whitepaper over de organisatiescan.

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven