Handige checklist voor ESG thema’s
Dit artikel richt zich op deze dubbele materialiteit en de bijbehorende thema’s.
ESG en CSRD. Een nobel streven, maar voor veel mensen ook erg complex.
ESG en CSRD
Allerlei afkoringen komen voorbij, bijvoorbeeld ESRS1, ESRS2, ESG, E-ESG en CSRD. Om nog maar niet te spreken over dubbele materialiteit. Dit artikel richt zich op deze dubbele materialiteit en de bijbehorende thema’s. Wil je meer weten over CSRD, download dan hier onze whitepaper.
Wat is dubbele materialiteit?
Dubbele materialiteit is je bedrijf bekijken vanuit twee invalshoeken. Het gaat erom om zowel de interne impact per thema te identificeren en beoordelen. Het gaat hier dan om financiële aspecten. Maar ook de externe impact. Het gaat dan om sociale en ecologische aspecten.
Wat zijn de CSRD thema’s?
Dubbele materialiteit wordt dus bepaald op interne en externe impact per thema. De CSRD richtlijn schrijft 10 thema’s voor waarop je de impact bepaald. Deze 10 thema’s zijn vervolgens onderverdeeld in sub thema’s. Wij hebben deze thema’s voor je in een overzicht gezet. Download hier onze ESG Thema Sheet.
Betrek stakeholders bij het bepalen van de dubbele materialiteit
Met alleen de 10 thema’s ben je er nog niet. De dubbele materialiteit bepaal je samen met de belangrijkste stakeholders. Dit is een uitvraag op wat je stakeholders belangrijk vinden. Je kunt dit zien als een verplichte oefening. Je kunt deze uitvraag ook gebruiken om te achterhalen wat je stakeholders echt belangrijk vinden. Hier kun je als bedrijf op inspelen. Uiteindelijk kun je hier de win-win creëren.