Management
30/3/2025

Bedrijfscrisis herkennen en aanpakken: Strategieën voor herstel

Jeroen de Vries
Partner

Bedrijfscrises kunnen onverwacht toeslaan, zowel intern als extern. Ontdek hoe je deze uitdagingen kunt herkennen en aanpakken, en hoe je sterker uit de strijd kunt komen. Lees verder voor strategieën die je bedrijf kunnen redden.

Download whitepaper

Veel bedrijven komen vroeg of laat voor uitdagingen te staan. Vaak ontstaat een crisis niet zomaar. Zeker als vergelijkbare bedrijven in dezelfde sector goed blijven presteren. De oorzaak ligt dan vaak intern. Bijvoorbeeld door gebrek aan visie, competenties of structuur. Maar crisissen ontstaan ook extern. Zoals veranderende marktomstandigheden, economische tegenwind of concurrentiedruk. Wij helpen bedrijven niet alleen om deze crises te overleven. Maar vooral om er sterker uit te komen. Daarbij onderscheiden wij drie duidelijke typen crises: de strategische crisis, de resultaatscrisis en de liquiditeitscrisis.

1. De strategische crisis

Deze crisis begint sluipend. Het bedrijf presteert nog redelijk. Maar er zijn tekenen van achteruitgang zichtbaar voor wie goed kijkt. Vaak heeft het management onvoldoende competenties. Of ligt de focus te veel op de dagelijkse operatie.

  • Gebrek aan strategische visie
  • Onvoldoende competenties binnen het management
  • Te veel focus op dagelijkse werkzaamheden
  • Te weinig vernieuwing. We doen het altijd al zo

Tip? Stel regelmatig je strategie bij. En investeer in kennisontwikkeling van het management.

"Het idee 'we doen het altijd al zo' is de grootste vijand van innovatie. Durf te veranderen en ontdek nieuwe mogelijkheden."  

2. De resultaatscrisis

Negeer je de signalen van een strategische crisis? Dan raakt uiteindelijk het resultaat in gevaar. Omzetten en winsten lopen terug en het bedrijf draait verlies.

  • Dalende omzet en marges
  • Toenemende verliezen
  • Aanwezigheid van reserves, maar beperkte tijd
  • Noodzaak tot snelle, effectieve acties
  • Sleutelfiguren verlaten het bedrijf

Tip? Monitor continu je financiële prestaties en grijp op tijd in als resultaten achterblijven.

3. De liquiditeitscrisis

Pak je de resultaatcrisis niet op tijd aan? Dan volgt de meest acute fase. Namelijk de liquiditeitscrisis. Middelen raken op en het bedrijf dreigt in betalingsproblemen te komen. Dit kan leiden tot een faillissement. Of gedwongen verkoop van de activiteiten.

  • Acuut tekort aan liquiditeit
  • Hoog risico op betalingsproblemen
  • Beperkte tijd en middelen om actie te ondernemen
  • Dringende noodzaak voor externe hulp en een crisisplan

Tip? Aarzel niet om externe experts in te schakelen die snel en doelgericht kunnen helpen. Op basis van vertrouwen kunnen externe partijen - zoals de bank - liquiditeit verstrekken om de onderneming te herstructureren en weer gezond te maken.

Hoe kan SmitDeVries je hierbij helpen?

Wij helpen bedrijven in elke fase van de crisis met een scherp oog voor detail en praktische oplossingen. We analyseren snel waar het fout gaat. Bepalen welke acties prioriteit moeten krijgen. En begeleiden management en medewerkers in het effectief doorvoeren van veranderingen. Zo brengen we bedrijven niet alleen terug op koers. Maar bouwen we samen aan een fundament dat bestand is tegen toekomstige uitdagingen.

"Een crisis biedt namelijk niet alleen bedreigingen. Maar ook kansen om sterker uit de strijd te komen."

Meer weten?

Over hoe je een bedrijfscrisis kunt herkennen en aanpakken? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Management
30/3/2025

Bedrijfscrisis herkennen en aanpakken: Strategieën voor herstel

Jeroen de Vries
Partner