De 4 voordelen van een Shared CFO

SmitDeVries
Wat kan een Shared CFO bijdragen

Hoogwaardige kennis voor een fractie van de kosten

Als MKB-bedrijf is het niet altijd makkelijk om de juiste gegevens op elk moment beschikbaar te hebben. Altijd en overal de juiste stuurinformatie op je scherm bijvoorbeeld. Of op elk moment inzicht in je liquiditeit. En ook belangrijk: een actueel overzicht met alle marges op je producten. Allemaal zaken die je in een oogopslag wilt zien. Nu blijft het vaak zoeken en hopen dat je iets vindt.

Om daar iets aan te doen, kun jij een denken aan  ondersteuning door een Shared CFO. Hierdoor kun je met iemand die hoogwaardige kennis bezit aan de slag. Belangrijk is wel dat er een klik is tussen jou als eigenaar en de Shared CFO die je strategisch gaat ondersteunen. Waarom dat zo belangrijk is? Omdat hij je ‘sparringpartner’ gaat worden. Hij ziet alles binnen je bedrijf en gaat je voortdurend adviezen geven. Daarvoor moet je een vertrouwensrelatie hebben. Zo kun je alles tegen elkaar zeggen.

Voordelen van een Shared CFO

De Shared CFO kijkt naar je gehele bedrijfsvoering. Dus niet alleen naar de financiële kant. Alle acties in je onderneming leiden tot een financiële uitkomst. Als er onderling niet de juiste afstemming is, zul jij de adviezen meestal aan de kant schuiven. De Shared CFO zal dus echt een aanvulling op jou gaan worden. Wat zijn dan precies de voordelen van een Shared CFO?

  1. Een Shared CFO structureert jouw plannen voor je bedrijf. Hij helpt je om stuurinformatie goed te lezen. Hoe gaat het met de omzet? Hoe ziet je verwachting voor de komende 3 jaar eruit? Samen werk je gedachten uit naar acties. Activiteiten die nodig zien voor commercie, productie en organisatie. Je Shared CFO vertaalt dit weer naar financiële doelstellingen. Zo kan jij prioriteiten gaan stellen. Je weet waaraan je het eerste moet gaan werken.
  2. Door de Shared CFO richt jij je op de belangrijke zaken in jouw bedrijf. Hij geeft richting en brengt focus aan. Niet langer blind sturen, maar juist gerichte interventies plegen. Deze focus heb je nodig om je klantwaarde te vergroten.
  3. Een expert kan je bijstaan en helpen met moeilijke keuzes. Hij kan je helpen om de stuurinformatie duidelijk te presenteren. Daarnaast hakt hij samen met jou knopen door bij grote investeringsbeslissingen.
  4. Je bedrijf heeft meestal geen dagtaak voor een fulltime CFO. Op deze manier huur je hem een deel van de week in. Wel hoogwaardige financiële analyses, maar niet de fulltime kosten dus.

Nadelen van een Shared CFO

Klinkt goed … maar wacht even. Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen. Zo is een Shared CFO niet altijd direct beschikbaar. Het kan zijn dat je staat te springen om hulp. Zul je net zien dat hij in een andere opdracht zit. Daar staat weer tegenover dat de meeste Shared CFO’s flexibel zijn. Bovendien is deze kennis zeer kostbaar. Verstandig dus om die beperkt in te zetten. Laat de routinewerkzaamheden vooral door een goedkoper iemand doen. De kosten die je daarmee bespaart, pomp je weer terug in jouw bedrijf. Meestal is de Shared CFO een overbrugging naar een structurele invulling als je bedrijf verder groeit.

Bij groei is ondersteuning helemaal broodnodig. Er is een grote kans dat je het overzicht verlies. In de operatie, maar ook financieel. En laat dat nu net iets zijn waar een Shared CFO op kan inspringen. Zie hem dus niet als een kostenpost, maar als een ‘stroomlijner’. Hij helpt jou om je bedrijf sneller en veiliger te laten groeien. Bovendien scheelt het jou dit veel kopzorgen.

Zorg dat er een klik is, drink een kop koffie en ga er samen voor! Spreekt je dit aan? Kijk dan eens waar wij raakvlakken hebben.

Deel dit bericht

Meer artikelen die je misschien interessant vindt...

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven