Succesvolle ERP: beschrijf je proces!

SmitDeVries
Succesvolle ERP - beschrijf je proces-Erik

Een ERP-systeem kan enorm bijdragen aan de productiviteit van je bedrijf. Het helpt je daarnaast om de kosten te beheersen en optimaal aan de klantwensen te voldoen. Een ERP-systeem raakt alle essentiële processen in je bedrijf. De implementatie is een ingrijpend en ingewikkeld proces. Daar wordt vaak veel energie, tijd en geld in gestoken. Er hangt daarom veel af van een succesvolle implementatie. Voorbeelden te over van implementatieprojecten die veel investering hebben gekost zonder het gewenste resultaat.

Waarde toevoegen met ERP

Je wilt dat een investering in een ERP systeem ook écht waarde toevoegt. Hoe pak je dat aan? De keuze voor een ERP-systeem is niet eenvoudig. Het pakket moet jouw processen automatiseren. Het is dus van belang dat de implementatiepartner de bedrijfsprocessen uit het oude systeem begrijpt. Maar nog veel belangrijker: hij moet ook snappen waarom deze bedrijfsprocessen zo lopen. Enerzijds om erachter te komen of deze processen echt noodzakelijk zijn. Anderzijds om advies uit te brengen over mogelijke verbeteringen.

Bedrijfsprocessen in kaart

Het is dus zaak om de bedrijfsprocessen goed in kaart te hebben. Alleen dan komt je tot een goed en gericht document van de procesbeschrijvingen. Zo kan een leverancier van een ERP-systeem een begroting uitbrengen met daarin een vertaalslag van de processen naar de oplossing. Daar kan de leverancier zijn vaardigheid en ervaring in kwijt.

De keuze

Op basis van de prijsindicatie, de vertaalslag op jouw procesbeschrijving en het gevoel van de eerste demonstratie, maak je een principekeuze voor één van de leveranciers.

Maak van de gevonden verschillen tussen het systeem en jouw proces een analyse. Verdien je hier vanuit jouw huidige proces meer of minder geld mee? Of kun je het ook doen op de manier waarop het systeem het standaard doet? Als jouw antwoord is: hier verdien ik niet meer op, laat je het systeem op dat punt aanpassen.

Meer weten over procesbeschrijvingen?

Goede procesbeschrijvingen zijn onmisbaar bij de keuze voor een leverancier van een ERP-systeem. Ze zijn de basis om tot een succesvolle implementatie te komen!

Meer weten over procesbeschrijvingen en begeleiding bij de implementatie van ERP?

Whitepaper processen beschrijven

Beschrijf je processen in 8 stappen

Download onze gratis whitepaper en optimaliseer je processen en haal het beste uit je bedrijf én je mensen.

Deel dit bericht

Meer artikelen die je misschien interessant vindt...

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar top