Projectmatig werken in de bouw

SmitDeVries
Projectmatig werken in de bouw

Werken van project naar project is op de huidige manier veel te duur. Een bedrijf in de bouwbranche dat niet projectmatig werkt? Dat is een utopie. Of toch niet? Traditioneel en vandaag de dag werken bedrijven nog heel vaak van project naar project. Partijen als overheden en investeerders komen met projecten. Bedrijven in de vastgoedontwikkeling of civieltechnische bedrijven strijden om de gunning. Benieuwd hoe dat gaat?

We kennen het allemaal, zo werkt het

Bestekken rammelen altijd. Toch? Er zitten altijd kansen in het bestek en we zijn hierover allemaal eerlijk naar de klant. Anderen in de branche willen er weleens anders mee omgaan en er onderdoor vliegen. We weten allemaal dat de klant dan uiteindelijk duurder uit is. En wist je dat de klant dat zelf ook weet? Alleen heeft hij zichzelf vaak verplicht om deze aanbestedingsprocedure te volgen.

In het traject naar de gunning vragen we offertes aan verschillende partijen die nodig zijn om het werk te kunnen verzetten. We selecteren op competenties en op eerdere samenwerking. Maar misschien nog wel belangrijker: op prijs. Dat we het kunnen maken zien we later wel. Laten we ons er eerst maar druk over maken dat we het werk binnenkrijgen. Want tja, ben je zes keer tweede bij een aanbesteding? Dan is de omzet nog steeds nul euro. En dat trekken maar weinig bedrijven.

Dus we gaan aan de slag met interessante partijen om een goede aanbieding te kunnen maken. Krijgen we het werk gegund? Dan gaan we aan de slag met optimaliseren in de inkoop en maken we een projectplan waar de uitvoering mee aan de slag moet. De rest kennen we. Bij een volgend project doen we hetzelfde. Maar dan met andere partijen. Het komt wel eens voor dat het alsnog dezelfde partij is, maar dan in de uitvoering met andere mensen. Resultaat? Opnieuw onbekend terrein en dezelfde onzekerheid en risico’s.

Samenwerken in de bouw

Oké. Dit is hoe het werkt. En zo gaat het al jaren. Maar we weten dat dit niet optimaal werkt. Velen willen de samenwerking verder verbeteren. Hoe dan? Samenwerking gaat over samen werken. Dus over mensen. Het gaat over elkaar kennen, vertrouwen en weten wat je aan elkaar hebt. Een gevoel gebaseerd op verschillende ervaringen die je dus moet opdoen. Heb je bereikt wat jij wilt in een samenwerking? Dan is het juist niet het moment om te stoppen. Je wilt samen door naar een nieuw, volgend project. En nog één, en nog één …  Elk nieuw project volgt het vorige op. Zo bedien je als groep bedrijven en als groep medewerkers van een keten steeds beter je klant(en). Klant blij. Jij blij. En je partners blij. Win-win-win dus.

Resultaat van projectmatig werken in de bouw

Maak je op een bepaald vlak al minder vaak een fout? Dan kun je tijd maken om te optimaliseren. Je werkt als keten samen op verschillende projecten met verschillende medewerkers die goed en leuk werk hebben. Die mensen krijgen routine in hun werk wat ze doen met elkaar. Je ziet letterlijk hun gedrag veranderen. Van passanten naar collegiaal. Ze hebben steeds meer voor elkaar over. En dat straalt af op onder andere de faalkosten. Er zijn verschillende voorbeelden in de praktijk. Voorbeelden die telkens laten zien dat faalkosten flink dalen. Maar nog belangrijker: opdrachtgevers ervaren meer rust. Je wordt gezien als een betrouwbare partner en je krijgt structureel een hogere waardering.

Zo zie je maar, projectmatig werken heeft echt niets meer te maken met één project. Dat is veel te duur. Kansen genoeg om samen de volgende stap te zetten. Wie pakken samen de handschoen op?

Wil je meer voorbeelden? Of ben je benieuwd hoe anderen dit doen? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht

Meer artikelen die je misschien interessant vindt...

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven