Ondernemer, werk naar je punt van vrijheid! Deel 2

SmitDeVries
Ondernemer, werk naar je punt van vrijheid! Deel 2

Mijn eerste blog ging over financiële onafhankelijkheid. Ik legde uit welke fasen van onafhankelijkheid er zijn. Vervolgens liet ik zien hoe je dat punt kan uitrekenen door toepassing van de 4%-regel.  Als voorbeeld gebruikte ik iemand die € 7.500,- wil kunnen uitgeven. Als ik daarop de 4%-regel toepas, is een vermogen van € 2.250.000,- toereikend.  Laten we dit voorbeeld weer als vertrekpunt nemen.

Bereken je privévermogen

De volgende stap is om te berekenen waar je nu staat. Hoeveel vermogen moet je nog opbouwen totdat je jouw doel bereikt?

Begin met het geïnvesteerd vermogen dat je privé hebt opgebouwd. Neem hierin ook het geld op je bankrekeningen mee. Neem de waarde van je huis niet mee. Die heb je immers nodig om in te wonen. Daar kun je dus niet direct rendement op maken. Tel je investeringen en bankrekeningen bij elkaar op. Heb je jouw vermogen nog in een BV zitten, haal er dan nog 26,9% (aanmerkelijk belang) belasting vanaf. Dan kan je het als privévermogen beschouwen.

Stel, je hebt nu privé € 400.000,- vermogen opgebouwd en je doel is € 2.250.000,-. Dan heb je dus nog een vermogen van € 1.850.000, – nodig. In je BV heb je dan dus een vermogen van € 1.850.000,- / (1 – 0.269) = € 3.088.000,- nodig.

Bereken de benodigde waarde van je onderneming

Met dit doel ben je er nog niet. Een deel van dit vermogen komt waarschijnlijk uit de verkoop van je onderneming. Stel voor deze rekensom even dat er verder geen geld en schulden in je Holding aanwezig zijn. (Mochten die er wel zijn, dan kun je die in mindering brengen of bijtellen op het benodigde bedrag). Dan moet de waarde van je onderneming meer dan € 3.088.000,- zijn. Waarom? Omdat de verkoopkosten vaak ergens tussen de 2 en 10% van de koopsom liggen. In dit geval gaan we uit van 5%. Dan heb je in totaal een verkoopsom van € 3.250.000,- nodig.

Bereken de waarde van je onderneming

We weten nu dat de onderneming verkocht kan worden voor € 3.250.000,-. Maar hoeveel is je onderneming dan nu waard? Er zijn verschillende manieren om dit te berekenen. De meest zuivere methode is de ‘discounted cashflow methode’ (DCF). Veel van onze klanten laten ieder jaar de waarde van hun onderneming waarderen. Zo kunnen ze sturen op waardevermeerdering. Dit wordt ook wel ‘value based management’ genoemd. Een DCF-berekening is voor veel ondernemers te ingewikkeld om zelf te maken. Daarom adviseren wij om je te laten ondersteunen. Wij kunnen die berekening voor je maken. In complexe situaties schakelen we een register valuator in.

Een eenvoudigere methode is de multiple-methode. Hiervoor vermenigvuldig je jouw EBITDA (bedrijfsresultaat + afschrijvingen) met je branchegemiddelde. Brookz becijfert ieder halfjaar per sector het branchegemiddelde gemiddelde. Het landelijke gemiddelde van het tweede halfjaar van 2020 was 4,85. Als jouw EBITDA bijvoorbeeld € 450.000,- is, dan is jouw ondernemingswaarde 4,85 x € 450.000,- = € 2.182.500,-. Wil je de methode écht goed gebruiken, dan komt er een aantal zaken meer bij kijken. Ook hier geldt weer: laat je adviseren als je serieus aan de slag wilt.

Is je huidige waarde meer dan je nodig hebt? Pas op!

Wat als de waarde van je onderneming al hoger is dan het vermogen dat je nodig hebt? Dan heb je je punt van vrijheid eigenlijk al bereikt. Je hebt het alleen nog niet liquide gemaakt. Je loopt nu dus risico. De meeste ondernemers zijn zich hier helemaal niet van bewust. Als alles lekker loopt, maak je jezelf daar ook niet druk om. Maar er kan altijd iets gebeuren waardoor alles wat je hebt opgebouwd in elkaar stort. Kijk alleen al naar de effecten van corona. Daar gaat je punt van vrijheid. Vier andere veel voorkomende redenen dat de waarde in elkaar zakt zijn:

  1. Een gebeurtenis in de privésfeer van de onderneming. Dit kan een scheiding zijn, maar ook een plotseling overlijden van een naaste.
  2. Het vertrek van een belangrijke compagnon of een aantal sleutelfiguren.
  3. Je krijgt een ongeluk waardoor je je werk niet meer (volledig) kunt doen.
  4. Je overlijdt, je nabestaanden erven een bedrijf dat zonder jou niet goed gerund kan worden. Alle waarde die je hebt opgebouwd zakt in elkaar.

Ik wil niet zeggen dat je nu direct je onderneming moet verkopen. Toch is het goed om eens stil te staan bij het feit dat je risico loopt om alles te verliezen. En dat terwijl je eigenlijk je doel al hebt bereikt. Wij kennen helaas voldoende situaties waarin dit daadwerkelijk is gebeurd.

Je kunt je hier gelukkig tegen wapenen. Bijvoorbeeld door een minderheidsbelang te verkopen, of zelfs een meerderheid. Je draagt dan niet in je eentje meer het risico. En wat er ook gebeurt, om je levenstandaard hoef jij je geen zorgen te maken! Dus wil je jouw onderneming verkoopklaar maken? Of wil je jouw ondernemingswaarde vergroten? Wij gaan graag het gesprek met je aan.

Value based management

Je weet nu welk vermogen je nodig hebt en wat de waarde van je onderneming is. Hoe overbrug je nu dat verschil? Sturen op de waarde van je onderneming is vaak de snelste manier. Wat kun je doen om deze waarde te verhogen? Dat vertel ik in mijn volgende blog. Wil je hier nu al meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht

Meer artikelen die je misschien interessant vindt...

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven