Ondernemer, werk naar je punt van vrijheid! Deel 1

SmitDeVries
Ondernemer werk naar je punt van vrijheid

Veel ondernemers zijn ondernemer geworden vanwege het ‘gevoel’ van vrijheid. Ik zeg bewust gevoel, want een 60- tot wel 80-urige werkweek is veel ondernemers niet onbekend. Als je echte vrijheid wilt, kom je dus vaak bedrogen uit. Wel heb je als ondernemer een goede uitgangspositie om naar het punt van vrijheid toe te werken. In dit geval heb ik het over ‘Financiële onafhankelijkheid’. Het punt dat je niet meer hoeft te werken voor je geld.

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Financiële onafhankelijkheid, wanneer bereik je dat? We onderscheiden 4 fases:

  1. Financiële zekerheid
  2. Financiële onafhankelijkheid
  3. Financiële vrijheid
  4. Financiële overvloed

Het verschil zit hem erin welke levenstandaard je jezelf wilt aanwenden, zonder dat je hiervoor nog hoeft te werken. In het geval van financiële zekerheid levert je geïnvesteerd vermogen voldoende op om je huidige vaste lasten te dekken. Dit geeft veel rust. Je werkt alleen nog voor de extra’s. De volgende fase is die van financiële onafhankelijkheid. In deze fase levert je geïnvesteerde vermogen voldoende op om je huidige levenstandaard te dekken. Vanaf dit punt hoef je in principe niet meer te werken. De volgende fase is die van financiële vrijheid. In deze fase levert je geïnvesteerde vermogen ruim voldoende op om je ideale levenstandaard te bekostigen. Je kunt de auto rijden die je wilt, vakanties zijn geen probleem en je hebt een royaal huis om in te leven. De laatste fase is die van financiële overvloed. Je kunt doen wat je wilt, wanneer je wilt en voor hoelang je maar wilt. Je geïnvesteerd vermogen is dusdanig groot dat je het eigenlijk zelf niet meer uit kunt geven.

Bepaal jouw punt van financiële onafhankelijkheid met de 4% regel

Financieel onafhankelijk zijn is dus voor iedereen anders. De één ervaart bij € 2.500 netto per maand al financiële onafhankelijkheid, waar de ander daarmee nog niet eens zijn vaste lasten heeft gedekt. Bepaal dus voor jezelf welke fase je wilt bereiken en welk bedrag daarbij hoort.

Vervolgens kun je met de 4% regel bepalen welk vermogen je nodig hebt om je doel te bereiken. De 4% regel is gebaseerd op een studie waarin is berekend dat je met 4% rendement over je geïnvesteerd vermogen, je minimaal 33 jaar lang je gewenste bedrag kunt onttrekken aan je vermogen, zonder dat je vermogen uitgeput raakt. De 4% regel wordt vaak als vuistregel gebruikt en houdt niet specifiek rekening met de actuele inflatie, je vermogensmix en de periode die je wilt overbruggen. Raadpleeg een financieel planner voor een gedetailleerder advies, maar de 4% regel biedt alvast een goed uitgangspunt.

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt voor jezelf bepaald dat je minimaal € 7.500,- in de maand wil kunnen uitgeven voor de rest van je leven. De formule is dan als volgt. Vermenigvuldig het maandbedrag keer 12 om het jaarbedrag te berekenen en deel dit door 4% (of vermenigvuldig x25).

€ 7.500,- x12 = € 90.000,-. € 90.000,- / 4% = € 2.250.000,-.

In dit voorbeeld is een vermogen van € 2.250.000,- dus het punt van financiële onafhankelijkheid.

Kunnen we jou helpen met je financiële onafhankelijkheid?

In het tweede deel gaan we hier nog verder op in. Ben je benieuwd wat we nu al voor je kunnen doen? Bekijk dan ons Finance Performance Program.

Deel dit bericht

Meer artikelen die je misschien interessant vindt...

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven