• +31 (0)572 362008
  • info@smitdevries.nl

Een nieuw planningssysteem of procesoptimalisatie

SmitDeVries

Een nieuw planningssysteem of procesoptimalisatie

Een kwestie van doen

Een nieuw planningssysteem of procesoptimalisatie. Van een hiërarchische organisatie naar procesgedreven werken. Het zijn ingrijpende veranderingen. Veel mensen zien ertegenop. Bovendien zijn ze bang voor de gevolgen. “Wat als mijn werk minder leuk wordt?” Of: “Stel dat ik het nieuwe systeem niet goed begrijp.” Mijn advies: werk in kleine stapjes met duidelijke kaders. Vaak zijn deze ingrepen een kwestie van doen.

Veranderangst

Excuses zijn er altijd en in ieder bedrijf. Vaak hebben medewerkers met de beste intenties jarenlang een bepaalde werkwijze gehad. En dan moeten ze opeens in andere structuren werken. Vaak zien ze de meerwaarde van automatisering of procesoptimalisatie niet in. Maar daar schuilt vaak meer achter. Angst om te veranderen. Systemen, IT, nieuwe structuren, procesgericht werken. Het klinkt allemaal als een 21-eeuws gadgetsprookje. Maar dat is het niet!

Leg het uit

Zorg als manager dat je de mensen meeneemt in het waarom. Het nut van de ingrepen. “Zonder deze ingreep verliezen we de grip.” “Doordat we de juiste stuurinfo missen, weten we totaal niet wat geld oplevert.” Mensen zijn begripvoller en willen sneller leren als ze begrijpen waarom iets nodig is.

Discipline

Daarna is het een kwestie van doen. Dat geldt voor iedereen. Excuses zijn er altijd. En fouten worden er in het begin volop gemaakt. Laat je daardoor niet afremmen! Als manager is het een kwestie van volhouden. Discipline erin en 100 keer hetzelfde zeggen. Blijf altijd volgens het nieuwe stramien werken. Ook als het tegenzit. Dat is de enige manier.

In mijn ogen zijn mislukte integraties vaak te wijten aan managers die te snel afhaken. “Ze willen toch niet mee.” Of: “Het is te complex om door te voeren.” Soms is leidinggeven stug volhouden. Achter je besluiten staan. Als je discipline in je bedrijf wil, begin dan bij jezelf. Wees volhardend, blijf communiceren waarom, en geniet van de kleine stapjes vooruit.

Vertel mij meer over procesoptimalisatie!

Deel dit bericht

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar top