Behoud van collega’s. Luister en verbind!

SmitDeVries
Nieuwe medewerkers. SmitDeVries

Het aantrekken van nieuwe medewerkers is tijdrovend en kostbaar. Maar wat is er nog kostbaarder? Juist, de niet ingevulde plek. Direct aan de slag dus, om zo snel mogelijk de lege plek in te vullen. Lukt het om de juiste, nieuwe collega’s aan te trekken? Geweldig! Maar dan ben je er nog niet. De periode van wennen, leren kennen en inwerken start. Een cruciale periode waarin jij investeert in jouw nieuwe collega om diegene zo goed mogelijk zonder zijwielen te kunnen fietsen. Je weet dat dit nodig is dus je investeert jouw tijd en geld je om de plek zo snel mogelijk weer gevuld te krijgen. De organisatie door te laten lopen zoals het al liep. Maar investeer jij diezelfde energie ook om jouw huidige medewerkers te behouden? Een kraan aan nieuwe collega’s openzetten heeft namelijk weinig zin als huidige medewerkers blijven wegstromen.

Waarom Medewerker Behoud Cruciaal Is

Je zag het al. Werven en trainen van nieuwe medewerkers is niet alleen tijdrovend, het is ook nog eens kostbaar. En dit wordt alleen maar erger op het moment dat je blijft dweilen met de kraan open. Zonde! En er is meer. Het behouden van ervaren en competente teamleden is niet alleen efficiënter, maar het draagt ook bij aan een positieve bedrijfscultuur. Tevreden en betrokken medewerkers zijn productiever en dragen bij aan een positieve werkomgeving, wat op zijn beurt het imago van de organisatie versterkt.

Verbondenheid en Actief Luisteren

Een van de belangrijkste bouwstenen voor behoud is de verbinding tussen leidinggevenden en teamleden. Iedereen is druk, druk, druk. Jij ongetwijfeld ook. Des te meer reden om in jouw toch al drukke agenda rekening te houden met het verbinden. In een wereld waar technologie ons constant afleidt, is het van cruciaal belang dat leidinggevenden bewust tijd vrijmaken om in contact te blijven met hun teams. Dit betekent niet alleen fysiek aanwezig zijn, maar ook mentaal aanwezig zijn tijdens gesprekken.

Het Belang van Onverdeelde Aandacht

In een tijd waarin laptops en smartphones ons constant bezighouden, is het noodzakelijk dat leidinggevenden deze afleidingen beheersen tijdens gesprekken. Niets is zo vervelend als iemand op zijn laptop blijft kijken op het moment dat jij aangeeft ergens tegenaan te lopen. Het bewust uitschakelen van meldingen en het wegleggen van elektronische apparaten zorgt voor onverdeelde aandacht. Dit toont niet alleen respect voor de medewerker, maar creëert ook een omgeving waarin open communicatie wordt gestimuleerd.

De Impact van Actief Luisteren

Regelmatige gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers zijn niet effectief zonder actief luisteren. Het is niet alleen belangrijk om te horen wat er wordt gezegd, maar ook om te begrijpen wat er achter de woorden schuilgaat. Iemand echt zien, en echt gezien worden! Door echt te luisteren, kunnen leidinggevenden de behoeften, zorgen en ideeën van hun team begrijpen. Dit vergroot het gevoel van waardering en erkenning.

Praktische tips op een rij

 • Plan regelmatig blokken in jouw agenda:
  Plan periodieke één-op-één gesprekken met teamleden om hun voortgang, uitdagingen en doelen te bespreken. Klinkt formeel, maar hoeft het niet te zijn. Plan ook blokken om ‘spontaan’ langs te lopen.
 • Ga het gesprek aan:
  Bij jou op kantoor lijnrecht tegenover elkaar? Liever niet! Stap eens samen naar buiten of loop bij de ander langs! Tip: Wil jij investeren in de relatie met jouw team? Bespreek dan niet alléén het werk. Vraagtip: als je me echt zou kennen, zou je weten dat…. En trap zelf af met iets wat de ander nog niet van jou weet.
 • Laat je niet afleiden door afleidingen:
  Maak tijdens gesprekken een bewuste keuze om afleidingen zoals laptops, smartphones en smartwatches te vermijden. Een persoonlijk gesprek is namelijk niet het moment om jouw aandacht te verdelen tussen jouw teamlid en de pling op jouw supersonische horloge.
 • Stel open vragen:
  Moedig medewerkers aan om hun gedachten te delen door open vragen te stellen die meer diepgang stimuleren.
 • Erkenning en waardering:
  Laat oprechte erkenning zien voor de inzet en prestaties van teamleden om een positieve sfeer te bevorderen. Ook als jouw verwachting groter, heftiger en grandiozer was dan wat er daadwerkelijk is bereikt. Bij erkenning en waardering gaat het om de stappen die vooruit zijn gezet!

Conclusie

Het behoud van medewerkers is niet alleen een strategische zet voor organisaties. Het is ook gebaseerd op menselijke verbinding. Geef als leidinggevende bewust aandacht aan jouw teamleden door actief te luisteren. Zo creëer jij een werkomgeving waarin medewerkers groeien, het naar hun zin hebben en zich inzetten voor jou én de organisatie. Het is tijd om de afleidingen uit te schakelen en te investeren in de kracht van echte verbinding.

Vind je dit nou interessant en wil je meer weten? Laat het weten!

Deel dit bericht

Meer artikelen die je misschien interessant vindt...

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven