Als jouw rots in de branding vertrekt

SmitDeVries
Werkprocessen - rots in de branding

Je werkt hard en je bedrijf groeit. De opdrachten vliegen binnen. Het bedrijf krijgt steeds meer vorm. Je weet wat je aan je team hebt en zij weten wat ze aan jou hebben. De meeste collega’s zijn al vanaf het begin bij het bedrijf betrokken en weten daardoor precies wat er moet gebeuren. En ze weten het niet alleen, ze doen het ook. Aan het einde van de dag plof je in je stoel. Je zakt wat onderuit, een diepe zucht. Vol trots blik je terug op wat jullie samen hebben bereikt. ‘Mijn mensen’, waar zou ik zonder hen zijn?

Waar ben je zonder ‘jouw mensen’?

En gelijk heb je. Zij zorgen ervoor dat de organisatie blijft draaien, de projecten worden afgerond of dat de juiste diensten worden geleverd. Ze voegen verreweg de meeste waarde toe binnen de organisatie. Wat een rust, wat een controle. Super toch?

Je moment van rust komt abrupt ten einde. Een ferme klop op de deur. Eén van jouw ervaren krachten staat in de deuropening. ‘Na lang wikken, wegen en meerdere aanbiedingen is dan toch een aanbieding gekomen waar ‘nee’ niet het juiste antwoord was. Ik vertrek!’ En jij… PANIEK!

Waar blijft de continuïteit van jouw organisatie als één van jouw steunpilaren wegvalt of besluit de organisatie te verlaten?

Ben jij afhankelijk van één persoon?

We zien het vaak: organisaties waar de afhankelijkheid van één persoon groot is. Vaak is dat de eigenaar van de organisatie. In veel andere gevallen gaat het om ervaren collega’s. Met het vertrek van de ervaren kracht verdwijnt ook jouw allesweter, alleskunner en rots in de branding. Dit vertrek is altijd vervelend, maar niet altijd catastrofaal. Tenminste, als de organisatie goed is voorbereid. Duidelijke procesbeschrijvingen en duidelijke taken en verantwoordelijkheden vergroten de efficiëntie en maakt de afhankelijkheid van enkele personen kleiner. Mocht jouw krachtpatser dan alsnog besluiten te vertrekken, heb je altijd iets om op terug te vallen. Bouw samen met jouw mensen en werk aan de bedrijfsprocessen.

Werkprocessen helpen je

Wist je trouwens dat het beschrijven van jouw werkprocessen niet alleen helpt bij het minder afhankelijk maken van enkele personen? Het helpt namelijk ook bij:

  • Het behouden van belangrijke kennis;
  • Het inzichtelijk maken van verbeteringen;
  • Het voorkomen van fouten
  • Het inwerken van nieuwe collega’s;
  • En het helpt jou om jouw werkprocessen beter op elkaar aan te laten sluiten.

Wil je weten hoe? En wil je alle voordelen zien? Wij nemen je mee in onze aanpak, zodat jij het beste uit jouw werkprocessen haalt.

Deel dit bericht

Meer artikelen die je misschien interessant vindt...

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven