Lean Bouwen


Rendementsverhoging voor MKB-bedrijven in de bouw door optimale samenwerking? De bouw zit ondanks positievere berichten over de economie nog altijd in zwaar weer. Veel grote bouwbedrijven zoeken al een aantal jaren naar manieren om sneller en goedkoper te gaan werken. Lean Bouwen blijkt een beproefde en veelgebruikte methode hiervoor. Resultaten? Minder tot geen uitloop van planningen, minder fouten op kantoor en bouw en tot slot tevreden klanten.

Kunt u als MKB-er ook de vruchten van Lean Bouwen plukken? Jazeker, elk bedrijf kan met Lean aan de slag. De manier waarop verschilt echter naar gelang omvang van het bedrijf en de omvang van bouwprojecten. Waar gaat het echter in alle gevallen om?

“Lean Bouwen leidt tot kortere doorlooptijden, minder faalkosten en hogere klanttevredenheid. Dat merkt u in uw marge”. (Cyril Mentink)

SmitDeVries ontwikkelde een beproefde aanpak die uit gaat van het volgende: elk project begint en eindigt met een klant. Deze is in sommige gevallen ook de opdrachtgever en betaalt voor het bouwen van bijvoorbeeld een woning, gebouw, weg of trottoir. Hij betaalt niet voor herstel van gemaakte fouten, teveel geproduceerde tekeningen en of bijvoorbeeld extra transportkosten door verkeerde bestellingen op de bouwplaats.

Als bedrijf in de bouw weet u bij voorkeur dus goed wat uw klant wil en waar hij voor wil betalen. De rest is ballast en genomineerd voor de lijst met activiteiten die in uw project niet (meer) gedaan worden. Dat scheelt u tijd en geld en uw klant weet het te waarderen.

Bouwen doet u echter niet alleen. In veel gevallen zijn er onderaannemers en leveranciers bij elk project betrokken. Gezamenlijkheid blijkt het sleutelwoord. Gezamenlijk een project aanpakken zorgt voor optimale afstemming. De grote concerns in Nederland gebruiken hiervoor verschillende sessies om deze gezamenlijkheid te creëren. Voor MKB-ers is dat veelal een te grote investering ten opzichte van het bouwproject en tevens minder noodzakelijk, gezien de grotere persoonlijke band met betrokken partijen.

Lean Inkopen biedt in deze situaties uitkomst Daarbij blijft de prijs evident. Belangrijker zijn echter de totale kosten voor het gehele project en dat deze gedurende de bouw niet hoger worden dan begroot. De praktijk laat zien dat u daarvoor in gesprek moet met uw leveranciers en onderaannemers. Leveranciers komen bijvoorbeeld met praktische en bruikbare alternatieven. Vaak blijkt dan de allerlaagste prijs niet altijd de meest voor de hand liggende keuze.

Tot slot is een eenduidige communicatiemethode van belang om gemaakte afspraken als ook bespreekpunten tijdens de bouw snel en goed af te handelen. Kern van deze methode is dat alle communicatie steeds actueel en voor alle partijen voorhanden is. Onduidelijkheid over gemaakte afspraken, klantwensen en planningen zorgen immers voor verspilling van tijd en geld. Dat wilt u voorkomen.

Meer informatie of advies?
(Vrijblijvend advies op maat)
of bel 0572 - 36 20 08

Afhankelijk van uw eigen wensen of de wens van een opdrachtgever kan deze communicatie low-profile ingericht worden. Het kan echter ook wenselijk zijn hier een stap extra te zetten. BIM, oftewel Bouw Informatie Model, kan dan behulpzaam zijn. Met een softwarepakket als Revit of Tekla bent u in staat niet alleen 2- en 3D tekeningen met bouwpartners en leveranciers te ontwerpen en te delen, maar tevens hebt u een platform om alle afspraken omtrent de bouw te delen en te controleren op inconsistentie.

Open proactieve communicatie zorgt er tijdens het project voor dat alle afspraken tijdig worden nagekomen. Wanneer dit al in het inkooptraject is meegenomen voelt elke partij zich hiervoor verantwoordelijk. Het resultaat is een goed verlopen bouwproces alsmede een opgeleverd product dat voldoet aan de verwachtingen van uw klant. Mooie kans om verder te kijken naar een eventueel volgend traject bij dezelfde klant of een relatie van uw klant.

Meer weten? Neemt u gerust vrijblijvend contact op.

Neem contact met ons op


Het invullen van uw contactgegevens is de eerste stap naar succes. Wanneer u uw contactgegevens achterlaat, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Of bel ons op  0572 36 20 08
 

* Alle velden zijn verplicht